Leerlingen van 15 jaar en ouder kunnen op de zomerschool voor een relatief laag bedrag negentig lessen Engels volgen, wat overeenkomt met ruwweg een jaar op school twee lessen per week.

Het biedt leerlingen de mogelijkheid, al werkend aan opdrachten met studenten uit andere landen, hun taalvaardigheid Engels te versterken én ervaring op te doen met internationale contacten. Voor de doelgroep vmbo-leerlingen die havo gaan doen, is deelname aan de zomerschool een unieke kans om hun prestaties voor dit kernvak te verbeteren. Havo-4-leerlingen die tegen hun examen Engels opzien zouden hier ook een boost van kunnen krijgen. Ben je al goed in Engels? Geniet dan van het samenwerken met wel 20 nationaliteiten.

 

Ook naar Litouwen?

Deelnemen aan een zomerschool is goed voor je taalontwikkeling. Je ontmoet bovendien jongeren van je leeftijd uit veel verschillende landen en met zo veel jongelui om je heen zul je je geen moment vervelen. Geregeld zul je het gevoel hebben met vakantie te zijn, terwijl je wel degelijk veel leert.

Deelname is gestart in 2015. Tot nu toe zijn er elk jaar een groep(je) leerlingen van onze school naar toe geweest. In 2017, 2019, 2020 en 2021 is er een docent geweest van onze school die daar heeft lesgegeven. Ze doen dit met veel plezier en nemen hun ervaringen weer mee terug in hun eigen lessen. Ook in 2024 hopen er een paar leerlingen en een docent aan het programma deel te nemen.

Hoe werkt het?

Drie weken, lang in totaal 90 uur, volg je Engels in internationale sfeer. Je staat er min of meer op eigen benen: je zorgt zelf voor je eten, de was, je kamer.. Maar krijgt begeleiding van jongvolwassenen.

 

Wat is de winst?

Feedback leert dat leerlingen er veel leren en het er goed naar hun zin hebben. Leerlingen worden uitgedaagd Engels te spreken in allerlei verschillende situaties. Ze krijgen snel feedback op hun prestaties. Jongeren geven presentaties in het Engels en merken dat hun vrijmoedigheid om in het Engels te spreken sterk verbetert. De communicatieve vaardigheden worden vooral genoemd als grote winstpunt. Onze studenten vinden dat de cursus uitstekend georganiseerd is.

 

Prijs

Vaste kosten zijn de cursus (480 euro, als je voor 1 april boekt) en het verblijf in het internaat ( €175). De reiskosten variëren, hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Vaste kosten bedragen tussen de 850 euro en 1000 euro. Alle andere kosten (extra trips, eten en drinken, verzekering sluiten, linnenpakket) zijn variabel. Dat is nog steeds heel wat geld, maar wie dit programma in Engeland volgt is twee tot drie keer zo veel kwijt.

 

Wat is de rol van het Calvijn College?

De school heeft geen actieve rol. Ze biedt informatie aan. Als er een Nederlandse docent aanwezig is zal die leerlingen de mogelijkheid bieden om met haar mee te gaan naar een kerkdienst op zondagmorgen. Deze docent draagt geen verantwoordelijkheid voor de leerlingen en ze is geen contactpersoon voor ouders. Ervaring leert dat Nederlandse studenten het wel plezierig vinden om iemand in de buurt te hebben waar ze even met hun vragen naartoe kunnen.

 

Kan iedereen deelnemen?

Voor deelname moet je ten minste 15 jaar zijn. De zomerschool in 2024 wordt gehouden van 5 – 26 juli. De leerlingen worden bij voorkeur vrijdag 5 juli verwacht. Op zaterdag 6 juli zijn de toetsen om te bepalen in welke klas je wordt ingedeeld. Maandag 8 juli starten dan de lessen.

 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met mw. M.N. Bakker–Groeneweg.